Как да изберете интериорни врати за вашето жилище

Публикувано от Аркома : на дата 18.10.2016

Красивите интеририорни врати са едно от онези нежни допълнения, които могат цялосто да променят стила и визията на вашето жилище. Подобно на тапицериите и первазите на стените в повечето случаи те не са първото нещо, което забелязвате в една стая, но определено могат да добавят драматичен и елегантен ефект към пространството. В повечето съвременни жилища собствениците и наемателите често пренебрегват ролята на интериорните врати. Това е голяма грешка, тъй като това е изключително важна част от вашето жилище и трябва да подходите много внимателно при избора на врата.
Ако в момента изграждате своя дом, ремонтирате жилището си или просто искате да промените нещо в интериора, монтирането на нови интериорни врати е много важна стъпка. Видът на вратата, материалите, шумоизолацията и отварянето са само част от нещата, които трябва да вземете под внимание. Ето някои полезни насоки за избор на интериорните врати за вашето жилище.

Стил на вратите
Стилът на вашите интериорни врати може да окаже много сериозно влияние върху дизайна и цялостната визя на дома ви. Можете да комбинирате и съчетавате различни стилове – можете да придадете на жилището си забавна и еклектична визия, но се опитайте да запазите някои елементи същите, за да се запазят хармонията и последователността във вашия дом. Обърнете внимание на цялостното усещане и пропорциите на интериора. Например, твърде голяма интериорна врата с елегантни орнаменти може да „погълне“ малките стаи и по този начин те да изглеждат още по-малки и тесни, от колкото са в действителност.

Интериорни врати - серия Виладора Ретро

Виладора Ретро

Отваряне на вратите
Обикновено можете да избирате между врати с ляво и с дясно отваряне. Това ще опредили от коя страна на интериорната врата ще се намират нейните панти и механизми за отваряне, а от това зависи посоката на нейното отваряне. Най-добре е, когато интериорната врата не отвежда в голяма зала или коридор, така че е хубаво да имате това впредвид, когато избирате посоката на отваряне.

Рамки на вратите
Неправилно избраната и монтирана рамка може много бързо да съсипе дори и най-красивата и скъпа интериорна врата. Използването на евтини материали за рамката или допускането на грешки в нейната конструкция често водят увреждане на вратата и донесят със себе си по-сериозни разходи в дългосрочен план. Много е важно да се уверите, че следвате инструкциите на производителя, когато монтирате рамката, но винаги е най-добре да поверите задачите по монтажа на професионалисти.

Вратите могат да се доставят с предварително монтирана и вградена рамка, но могат да се доставят и само под формата на панел. Вторият вариант ще изисква вие сами да си монтирате рамката, дръжките и пантите.

Звуков рейтинг на вратите
Всички интериорни врати са разделени от своя клас на звуковото предаване т. нар. STC (Sound transmission class), който измерва количеството звук, който преминава през вратата. Колкото по-висока стойност има STC, толкова по-малко количество звук ще се пропуска през вашата интериорна врата. Разбира се, това зависи най-вече от материалите, от които е изработена вашата врата. Най-общо казано, 25 е едно от най-ниските нива по скалата на STC, което означава, че нормална човешка реч ще се чува и при затворени врати, 40 е средната стойност, а всяко показание над 60 ще означава, че тази врата осигурява много добра шумоизолация.

0 comments

Comments are closed.